قوانین و مقررات فوتبال ساحلی
فوتبال ساحلی یکی از ورزش های ساحلی و از انواع ورزش های فوتبال است که در زمین های ماسه ای برگزار می شود. این ورزش همانند هر ورزش دیگری با نظم و قوانینی پیش می رود که در ادامه به بررسی قوانین و مقررات فوتبال ساحلی می پردازیم. برای اطلاع بیشتر از این قوانین مارا تا انتهای مقاله همراهی کنید.
تاریخچه فوتبال ساحلی
نخستین فوتبال ساحلی ازمایشی در سال 1992 در میامی در فلوریدای امریکا برگزار شد و اولین رقابتی که بصورت حرفه ای انجام گرفت در سال 1993 در لس انجلس امریکا و با حضور تیم هایی از کشورهای امریکا، برزیل، ارژانتین و ایتالیا بود. سپس این مسابقات کم کم رواج پیدا کرد بطوری که به سرعت در سراسر جهان به شهرت رسید و در 170 کشور مختلف دنیا پخش تلویزیونی شد و رسانه ها کمک شایانی به اوج گیری و محبوبیت این رشته ورزشی کردند.
16 قانون مهم درفوتبال ساحلی
- سطح زمین
- ابعاد زمین
- علامت گذاری زمین مسابقه
- محوطه پنالتی
- دروازه
- توپ
- تایم بازی
- تعداد بازیکنان
- داوران و کمک داوران
- نحوه امتیاز گیری
- شروع مجدد توسط دروازه بان
- ضربات خطا
- نحوه زدن خطاها
- ضربات اوت و کرنر
- تعویض و نحوه انجام آن
- اخراج بازیکنان
قوانین و مقررات فوتبال ساحلی
سطح زمین
فوتبال ساحلی در زمین های ماسه ای برگزار می شود که این ماسه برای شروع بازی باید حالت استاندارد داشته باشد. ماسه بازی باید حداقل 40 سانتی متر عمق داشته باشدو فاقد هر نوع شی نوک تیز و برنده و ریگ و صدف و نخاله دیگری باشد تا از اسیب رسیدن به پای بازیکنان جلوگیری شود؛ همچنین سطح ماسه باید هموار باشد.
ابعاد زمین
ابعاد استاندارد زمین فوتبال ساحلی 26 در 35 متر و یا 28در 37متر است؛ زمین بازی به 4 منطقه 9 متری تقسیم می شود که برای این تقسیم بندی به 10 پرچم نیاز داریم. 6 پرچم قرمز رنگ که 4 نقطه کرنر را مشخص می کنند و 2 خط میانی را با 2 پرچم قرمز مشخص می کنند و محوطه و نقطه پنالتی با 4 پرچم زرد رنگ مشخص می شود.
برای خط کشی زمین از نوارهای ابی رنگ که حداکثر 10 سانتی متر عرض دارند و از جنس ضد افتاب هستند استفاده می شود.
علامت گذاری زمین مسابقه
زمین مسابقه با خطوط مشخص می شود که این خطوط مرز محوطه هارا مشخص می کنند، به دو خط طولی بلند تر تاچ لاین و به دو خط کوتاه تر خطوط انتهایی می گویند؛ خطوط در گوشه های زمین توسط رابط هایی به زمین محکم می شود و درون دروازه توسط حلقه های پلاستیکی به تیر های دروازه متصل می شوند.
محوطه پنالتی
یک خط فرضی با خط انتهایی زمین به فاصله 9متر که با 2تا پرچم زرد مشخص شده محوطه پنالتی را مشخص می کند.
دروازه
فاصله داخلی تیرهای دروازه باید5/5 متر باشد و ارتفاع دروازه از سطح زمین تا تیر افقی دروازه 2 متر و 20 سانتی متر باشد، همچنین میله های دروازه باید به رنگ زرد باشد و حداکثر 20 سانتی متر قطر داشته باشند.
توپ
توپ بازی باید 68 تا 70 سانتی متر محیط داشته باشد و وزن آن باید 400 الی 440 گرم باشد؛ به این دلیل که بازیکنان پابرهنه فوتبال بازی می کنند در توپ فوتبال ساحلی از یک لایه ی اسفنجی استفاده شده است تا پای بازیکنان اسیب نبیند.
تایم بازی
- فوتبال ساحلی در سه تایم 12 دقیقه ای فعال برگزار می شود.
- بین هر تایم 3 دقیقه وقت استراحت منظور می شود.
- بدلیل اینکه در فوتبال ساحلی ما نتیجه مساوی نداریم و باید درپایان بازی برنده و بازنده مشخص شده باشند اگر درتایم قانونی بازی نتیجه بازی به مساوی کشیده شود باید یک تایم 3 دقیقه ای وقت اضافه گرفته شود و این تایم را داور بازی مشخص می کند.
- اگر درپایان وقت اضافه باز هم همچنان گل برتری زده نشد و بازی مساوی به پایان رسید کار به ضربات پنالتی کشیده می شود.
- سهم هر تیم در ضربات پنالتی سه ضربه است.
تعداد بازیکنان
- 12 بازیکن حق بازی و نشستن روی نیمکت ذخیره هارا دارند.
- بازی به صورت 5 به 5 برگزار می شود.
- تعویض ها در فوتبال ساحلی نامحدود است.
- یکی از جذابیتهای فوتبال ساحلی این است که در زمان برگزاری مسابقه موسیقی پخش می شود.
داوران و کمک داوران
برای بازی فوتبال ساحلی 4 داور باید حضور داشته باشد که 2داور داخل زمین و یک داور وقت نگهدار و یک داور سوم انجام وظیفه می کنند.
وظایف وقت نگهدار و داور سوم
برای هر مسابقه در کنار داور اصلی و داور کمکی، یک وقت نگهدار و داور سوم نیز انجام وظیفه می کنند که شرح وظایف آن ها به صورت زیراست:
وظایف وقت نگهدار
- وقت نگهدار باید مطمئن شود که زمان مسابقه با قانون هفتم تطابق داشته باشد
- پس از شروع مسابقه کرنومتر خود را به کار بیاندازد
- با هر توقف مسابقه کرنومتر را متوقف و با هر شروع مجدد کرنومتر را مجددا به کار بیاندازد
- در صورت اخراج بازیکن 2 دقیقه زمان جریمه را محاسبه کند
- و ...
وظایف داور سوم
- یادداشت وقفه های پیش امده در بازی
- یادداشت شماره گلزنان و ثبت زمان به ثمر رسیدن گل
- ثبت نام و شماره بازیکنان اخطار گرفته و اخراج شده
- جمع اوری هرگونه اطلاعات درمورد مسابقه
- و ...
نحوه امتیاز گیری در فوتبال ساحلی
- اگر یک تیم در زمان قانونی برنده مسابقه باشد به آن 3 امتیاز تعلق می گیرد
- اگر کار به وقت های اضافه کشیده شود و در وقت اضافه تیم برنده مشخص شود به تیم برنده 2 امتیاز تعلق می گیرد
- چنانچه کار به ضربات پنالتی برسد و برنده با ضربات پنالتی مشخص شود به تیم برنده 1 امتیاز تعلق می گیرد
- شایان ذکر است که به تیم بازنده در هیچ یک از این حالت ها امتیازی داده نخواهد شد و تمامی امتیازات متعلق به تیم برنده خواهد بود
شروع مجدد توسط دروازه بان
دروازه بان هر زمان که می خواهد شروع کند باید توپ را با حرکت دست به داخل زمین بفرستد و بازی را به جریان دراورد و بصورت دراپ نمی تواند این کار را انجام دهد. در فوتبال ساحلی ما پاس به عقب به دروازه بان را داریم که دروازه بان یکبار مجاز است با دست توپ را در اختیار بگیرد تا زمانی که توپ توسط بازیکنان حریف مجدد لمس شود.
ضربات خطا در فوتبال ساحلی
تمام ضربات بصورت مستقیم و بدون دیواره دفاعی زده می شود و ضربه ی خطا را بازیکنی باید بزند که حرکت خطا روی آن شخص انجام شده است. مگر خطاهایی که غیر ورزشی هستند و خطاهای 4 ثانیه و خطای هند(hand) و اینکه بازیکن بر اثر خطایی که رویش انجام گرفته مصدوم شده باشد؛ که در این صورت بازیکنی که بعنوان جانشین آن وارد زمین می شود باید ضربه خطا را بزند؛ خطای هند را هر بازیکنی می تواند ضربه بزند.
نحوه زدن خطاها
- اگر خطا در زمین خودی اتفاق افتاده باشد بازیکنان با توپ و نقاط کرنر مقابل روی یک خط فرضی قرار می گیرند که اصطلاحا به آن کانال می گویندو بازیکنی که خطا روی ان اتفاق افتاده ضربه را می زند
- اگر خطا در زمین حریف اتفاق افتاده باشد تمام بازیکنان پشت توپ قرار می گیرند و بازیکن اقدام به زدن ضربه می کند
ضربات اوت و کرنر
در فوتبال ساحلی ضربات اوت و کرنر توسط داور بازی 4 ثانیه اعلام می شود و به بازیکن ضربه زننده اجازه ی ضربه به توپ داده می شود، اگر ضربه در این فرصت زده نشود به تشخیص و دستور داور توپ در اختیار بازیکن حریف قرار داده می شود؛ قابل ذکر است که ضربات اوت در فوتبال ساحلی با ضربه پا و یا با پرتاب دست انجام می گیرد و همینطور اگر بازیکن تصمیم بگیرد که ضربه خود را به چه نحوی انجام دهد دیگر نمی تواند انتخاب خودش را تغییر دهد، در غیر اینصورت مجددا توپ به تیم حریف واگذار می شود.
تعویض ها در فوتبال ساحلی
- همانطور که پیش تر اشاره شد در فوتبال ساحلی تعویض ها بصورت نامحدود انجام می گیرد
- منطقه تعویض از خط میانی زمین به فاصله 5/2 متر از هر سمت با خط قرمز روی نوار زمین مشخص شده که بازیکنان از این منطقه فقط مجاز به تعویض هستند
- برای تعویض، بازیکنی که قصد ورود به زمین را دارد با بلند کردن دست شماره بازیکنی که باید از زمین مسابقه خارج شود نشان می دهد
- بازیکنی که به خارج زمین تعویض می شود نیز باید در محل مشخص تعویض همین کار را انجام دهد
- بازیکن جانشین باید زمانی وارد زمین مسابقه شود که بازیکن تعویضی کاملا از خط طولی منطقه تعویض گذشته باشد
- دروازه بان نیز می تواند هر زمان با دروازه بان ذخیره تعویض شود و در زمان تعویضش بازی متوقف نمی شود
- دروازه بان می تواند جای خود را با هر بازیکنی تعویض نماید به شرطی که به داور مسابقه قبل از این اقدام اطلاع داده باشد
- قابل ذکر است که بازیکنان فقط در صورتی می توانند با دروازه بان تیم خود تعویض شوند که دروازه بان دیگری به علت مصدومیت قادر به بازی نباشد و در این حالت دروازه بان دیگر مجاز نیست که پس از تعویض به درون زمین بازی برگردد
اخراج بازیکنان
- اگر بازیکنی داخل زمین اخراج شود آن تیم باید 2 دقیقه با یک یار کمتر بازی کند مگر اینکه در این تایم 2 دقیقه ای یک گل رد و بدل شود
- اگر بازیکنی با دریافت کارت قرمز اخراج شود تا 2 دقیقه پس از آن حق ورود به زمین را ندارد ولی بازیکن دیگری می تواند پس از 2 دقیقه جانشین او شود.
آفساید در فوتبال ساحلی
در فوتبال ساحلی همانند بازی فوتسال ما افساید نداریم.
کلام آخر
فوتبال ساحلی همانطور که از نامش پیداست از ورزش های ساحلی می باشد که در هر نیمه ی زمین 5 بازیکن تحت همکاری باهم برای شکست تیم مقابل به رقابت می پردازند. در این مقاله به قوانین و مقررات فوتبال ساحلی پرداخته شد؛ باشد که علاقمندان به فوتبال ساحلی با مقررات مخصوص این بازی آشنا شده و در مسیر پیشبرد اهداف ورزشی خود با علاقه گام بردارند.