مطالب داوری فوتبال

حمله به داور اهل ترکیه

حمله به داور اهل ترکیه

((“داور ترک مورد حمله مدیرعامل تیم آنکاراگوجو قرار گرفت”ضرب و شتم یک داور در ترکیه” داور کتک خورد، تمام لیگ های ترکیه تعطیل شد!” حمله وحشیانه و بی سابقه به داور فوتبال در ترکیه))

خلیل اوموت ملر (زاده ۱ اوت ۱۹۸۶) یک داور فوتبال اهل ترکیه است. او از سال ۲۰۱۷ در فهرست فیفا و از سال ۲۰۲۲ عضو هیئت نخبگان یوفا بوده است.

 در پایان بازی دو تیم آنکاراگوجو و ریزه اسپور در هفته پانزدهم سوپرلیگ ترکیه، فاروک کوجا، رئیس باشگاه آنکاراگوجو به سمت داور بازی حمله ور شد و به صورت (خلیل اوموت ملر) مشت زد. داور معروف ترک روی زمین افتاد و در ادامه چند نفر به او لگد زدند. نیروهای امنیتی ورزشگاه، داوران بازی را به رختکن منتقل کردند.

آنکاراگوجو و ریزه اسپور در چارچوب هفته پانزدهم سوپرلیگ ترکیه به مصاف هم رفتند.

در دقیقه ۱۵ بازی آنکاراگوچو با گل المپیو موروتان حریف خود را شکست داد و نیمه اول با برتری به پایان رسید. اخراج علی سویه باعث شد تا آنها در نیمه دوم به ده بازیکن کاهش پیدا کنند. در جریان بازی بازیکنان و کادر فنی این تیم چندین بار به داور اعتراض کردند.

در دقیقه 95 ریزه اسپور نیز ۱۰ نفره شد اما دو دقیقه بعد گل تساوی را به ثمر رساند و بازی با تساوی به پایان رسید.

پس از سوت پایان، هواداران آنکاراگوچو به داوری هلیل اوموت ملر اعتراض کردند. ناگهان نیمکت تیم به سمت او هجوم برد و در این اعتراض فاروک کوجا رئیس باشگاه با مشت به چشم او کوبید و چند نفر دیگر به داوری که زمین خورده بود و هیچ دفاعی نداشت، لگد کوبیدند!

فاروک کوجا رئیس باشگاه آنکاراگوجو ترکیه  که پس از بازی پانزدهمین هفته سوپرلیگ فوتبال این کشور برابر ریزه‌اسپور (یک – یک) به داور حمله کرده بود، توسط ماموران انتظامی بازداشت شد. روزنامه‌نگار ترکیه‌ای یاگیز سابینس‌اوغلو این موضوع را در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) گزارش کرد.

سه نفر دیگر که در این درگیری شرکت داشتند نیز دستگیر شدند. پیش از این مشخص شده بود که کوجا تحت نظارت ماموران انتظامی به بیمارستان اعزام شده و پس از این حادثه تحت مراقبت‌های پزشکی قرار گرفته است. همچنین رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و علی یرلیکایا وزیر کشور، رئیس باشگاه آنکاراگوجو را به دلیل ضرب و شتم داور محکوم کردند.

بر اساس این گزارش؛ فاروک کوجا، رئیس باشگاه آنکاراگوجو به آسیب بدنی به یک کارمند عمومی متهم شد. تمامی مظنونانی که پس از بازی سوپرلیگ ترکیه میان تیم‌های آنکاراگوجو – ریزه‌اسپور فرار کرده و بر اساس قانون کیفری ترکیه به خشونت علیه داور مسابقه دست زده‌اند، به ایجاد صدمه بدنی و تهدید یک کارمند دولتی در حین اجرای بازی متهم خواهند شد.

واکنش برخی از چهره‌ها به این اتفاق ناگوار:

پیر لوئیجی کولینا، رئیس کمیته داوران فیفا که ماه گذشته در گفت‌وگویی درباره نگاه‌ها و توهین‌ها به داوران فوتبال هشدار داده و گفته بود که این ناهنجاری، فوتبال را خواهد کشت، پس از حادثه روز دوشنبه در لیگ ترکیه، بار دیگر لب به انتقاد گشود.

داور اسبق ایتالیایی در بیانیه‌ای دراین‌باره گفت: ماه گذشته پس از جلسه‌ای با هیئت بین‌المللی فوتبال گفتم که خشونت، حمله شفاهی و فیزیکی به داوران «سرطانی» است که به قیمت گرفتن جان فوتبال تمام خواهد شد.

وی افزود: داور نباید به خاطر تصمیماتی که می‌گیرد، کتک بخورد حتی اگر آن تصمیم اشتباه باشد. خودروی او نباید بمب‌گذاری یا به آتش کشیده شود آن هم به خاطر یک پنالتی!

کولینا تاکید کرد: متاسفانه این نمونه‌ها اغراق نیست چون بمب‌گذاری و به‌آتش کشیدن خودرو داوران اتفاقی است که در برخی کشورها رخ داده و اصلا هم نادر نیست. خلیل اومت ملر داور بسیار خوب و انسان درستی است. این را می‌گویم چون چندین بار او را در زمین بازی دیده‌ام و اوایل سال جاری در جام جهانی زیر ۲۰ سال آرژانتین هم با او مدتی را سپری کردم و نه‌تنها داوران بلکه هیچ انسانی لایق آنچه او دیروز در آنکارا تجربه کرد، نیست.

وی اضافه کرد: تصویر خلیل اومت در حالی که نقش زمین شده و و در حال لگد خوردن از ضاربان، سرش را بین دستانش گرفته بود و همچنین تصویر کبودی و ورم چشمش، هولناک بود. اما هولناک‌تر این است که بدانیم هزاران داور در سراسر دنیا در سطوح پایین‌تر فوتبال، شفاهی و فیزیکی هدف حمله قرار می‌گیرند و هیچ خبری از این حملات در رسانه‌ها نیست.

جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا در این خصوص گفت: بدون داوران، فوتبال معنایی ندارد. داوران، بازیکنان، هواداران و مربیان باید در امنیت و سلامت کامل باشند تا بتوانند از بازی لذت ببرند. من ازمقامات مربوط می‌خواهم اطمینان حاصل کنند که این مورد با جدیت تمام و درهمه سطوح مسابقات فوتبال به اجرا در می‌آید.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه درباره این حادثه گفت: ورزش قرار است پیام‌آور صلح و برادری باشد. بنابراین ورزش با خشونت سازگار نیست. ما هرگز اجازه نمی‌دهیم که خشونت در ورزش ترکیه رخ دهد.

به عنوان یک تماشاگر فوتبال میگویم:

هیچ توجیهی برای اینگونه حمله کردن به یک (انسان) وجود ندارد…

حال اینکه این انسان داور است و  عمداً یا سهواً اشتباهاتی هم انجام داده، دلیلی برای اینگونه رفتارهای غیر انسانی نیست….

اگر هم مشکلی وجود دارد و یا داوری به عمد اشتباه میکند، قوانین بیرون از زمین باید تغییر کند و اینقدر سفت و سخت‌تر بشود که داور از قانون بترسد، نه از هوادار و مدیرعامل و بازیکن!

در آن سمت هم همینطور..

قانون هرچه محکم‌تر.. اینگونه اتفاقات کمتر. وقتی مجموعه یک باشگاه که از مدیریت و کادرفنی و بازیکن و هوادار تشکیل میشود.. بدانند که با بدترین جریمه روبرو میشوند و با اتفاقاتی نظیر حمله به داور تیمشان به چه روز سیاهی خواهد افتاد، فکر میکنم دیگر به ندرت شاهد حادثه های مشابه باشیم و شاید اصلا دیگر شاهد چنین صحنه های نباشیم.

در هر صورت مظلومیت داوران مسابقات فوتبال در همه جای جهان دیده می‌شود و دست اندرکاران، قانونگذاران، مسئولین و تمام ارگانها و سازمان‌های مربوطه باید دست به دست هم بدهند و کاری اساسی برای پایان این فشار و آزار و اذیت‌ها علیه داوران انجام دهند.

داوران بخشی از روح فوتبال هستند…

نویسنده: صبا گرگین پور

دیدگاهتان را بنویسید